Waaruit ontstond Peppol
Tot op heden mocht je op gelijk welke manier factureren, zolang alle nodige informatie op de factuur stond. Vaak kregen we nog facturen via post en die moesten we dan nog inscannen.
Vanaf 1 januari 2026 verplicht de Belgische overheid dat alle facturatie via e-facturen (elektronische facturatie) zal verlopen. Dit wordt de regel voor alle zelfstandigen: Zowel Eenmanszaken, bijberoepen, student-zelfstandigen, vennootschappen of hoofdberoep.
Digivak vertelt je in dit artikel alles wat je moet weten over e-facturatie en Peppol.
What is Peppol?
PEPPOL is een afkorting; Het staat voor Pan-European Public Procurement On-Line. Het werd ontwikkeld door de Europese Commissie, om de uitwisseling van elektronische facturen binnen de Europese Unie te stroomlijnen.
Peppol in mensentaal is dus een veilig online adresboek, dat de verzending van elektronische facturen tussen machines (lees bedrijven) verzorgd.
Om documenten te versturen (of ontvangen) op het Peppol-netwerk, moet je je registreren.
📝 Met Digivak registreer je gratis op het PEPPOL-netwerk in 1 klik!
What is an e-invoice?
Een e-factuur is een factuur dat volgens een specifiek formaat online verstuurd wordt.
Wat is er nu zo speciaal aan e-facturatie?
- Een e-factuur wordt pas ingelezen als deze aan strikte normen voldoet.
- Je kunt die zelf maken, maar versturen én ontvangen moet via gecertificeerde e-facturatie software gebeuren.
💡 Did you know:
A PDF or Excel document is not an e-invoice (even if they are forwarded online)? After all, they do not use the structured data that can be automatically processed by the accounting department and are therefore not in accordance with the new legislation of 2026.
Why e-invoicing?
Er ontloopt de overheid elk jaar veel belastingen door foutieve facturatie of fraude. Door gebruikt te maken van e-facturatie op het PEPPOL-netwerk, zal belastingfraude in de toekomst een stuk moeilijker worden.
Wat zijn de voordelen van e-facturatie?
- Een enorme besparing op papier, inkt en verkeer (verzending van post): Peppol is beter voor het milieu!
- Door vele inovaties is technologie door het omarmen van e-invoicing, wordt het proces grotendeels geautomatiseerd: Minder tijdverlies!
- De overheid voorziet extra steunmaatregelen voor bedrijven die vandaag al de overstap maken: Verhoogde aftrek voor facturatie software: 120% aftrek!
How to send and receive Peppol invoices?
Facturatie software zorgt voor automatische verzending, verwerking en ontvangsten van e-facturen.
Om succesvol te kunnen verzenden, is het belangrijk dat de facturen aan strikte normen voldoen! Op die manier kunnen alle geïntegreerde softwaresystemen de bestanden gemakkelijk uitlezen.
Hoe gaat het in z'n werk:
- De software maakt de factuur op als XML-bestand, volgens de strikte regels van het UBL-formaat. Dit formaat werd specifiek gecreëerd met digitale facturatie in gedachten. Deze regels zorgen voor de garantie dat alle nodige informatie voor een geldige e-factuur aanwezig is.
- De e-facturen worden na verzending (automatisch) naar de ontvanger gestuurd via het beveiligde PEPPOL-netwerk. Afhankelijk van het software systeem, wordt het document automatisch verwerkt in een boekhoudsysteem. Gezien de strikte regels van het UBL-formaat, kan de informatie structureel uitgelezen worden. Dit verlaagt de kans op fouten!
📝 Peppol facturen versturen via Digivak? Bekijk hier hoe het werkt.
Frequently asked questions about Peppol?
Is Peppol registratie gratis?
Peppol is gratis. Je kan je gratis registreren bij Peppol via facturatie software zoals Digivak.
Is PEPPOL verplicht?
Vanaf 2026 ben je als zelfstandige verplicht om aan e-facturatie te doen. PEPPOL is hierbij de Europese standaard voor het verzenden, ontvangen en verwerken van elektronische facturen.
Is e-facturatie verplicht?
De overheid verplicht E-facturatie al voor overheidsopdrachten. Vanaf 1 januari 2026 wordt e-facturatie verplicht voor alle Belgische B2B facturen. Voorlopig worden we gespaard van een verplichting op facturatie naar particulieren.
Ik heb een bijberoep, ben ik ook verplicht?
Ja, e-facturatie is verplicht voor alle Belgische zelfstandigen en vennootschappen, dus ook voor eenmanszaken of zelfstandigen in bijberoep.
Moet ik mijn facturen nog afprinten?
Een factuur blijft geldig, ongeacht het oorspronkelijk formaat. Je mag deze dus zowel digitaal als op papier bewaren.